Yassi får nya skor (Yassi #1)

En dag får Yassi ett par efterlängtade nya skor. De är röda, glittriga och har silverspännen, och de passar perfekt! Mamma och storasyster säger åt henne att vara rädd om dem, men Yassi bara fnyser. Hon är väl ingen barnunge heller, klart hon ska ta hand om sina skor!
Men fast hon försöker sitt allra bästa blir det inte riktigt som hon har tänkt sig. Vad gör man då, när det blir fel fast man inte ville? Yassi vet i alla fall vad hon ska göra: hon ska ställa allt till rätta igen, och hon ska göra det på sitt eget sätt. Hur skulle hon kunna veta i förväg att den där bra idén som hon hade kanske inte var så bra i alla fall? Ibland kan visst bra saker råka bli till dåliga saker. Och kanske att dåliga saker också kan bli till något bra?

Boken om Yassi är en kapitelbok med underbara illustrationer gjorda av Jenny Sjödin. Den utspelar sig i centrala Afrika, men handlar om sådant som barn i hela världen kan känna igen sig i: att misslyckas, känna sig missförstådd och försöka ställa allt till rätta igen.

Köp boken här

Sagt av andra om Yassi får nya skor

Det här är en välskriven och mångbottnad bok med ett allmänmänskligt tilltal. Relationerna och miljön är levande beskrivna och känns autentiska, precis som illustrationerna. Det är en fin berättelse som man kan läsa om och om igen och som passar utmärkt som högläsning och diskussionsmaterial till lågstadiet.
Instagramkontot @barnboksinspiration

"

Jag som är född i [Uganda] med många barndomsminnen därifrån kände igen mig i boken och på detaljerna förstod jag att @emelienestor bott i centrala Afrika. Mina barn som var i Uganda förra året kunder relatera till mycket i boken inte bara till miljön, vattenpumpen där de såg barn leka men också Yassis problem som alla känner igen sig i.
Instagramkontot @blackchildsweden

"

Yassi får nya skor (Yassi #2)

Varför ska vuxna alltid bestämma allt? Yassi tycker att det är orättvist. När hon kommer hem från skolan vill hon visa de fina bokstäverna som hon har skrivit. Sen vill hon gå iväg och leka med sina kompisar. Men mamma och pappa tycker att hon ska stanna hemma och hjälpa till med maten först, och när föräldrar bestämmer något, då får man inte säga emot. Det har Yassi och alla hennes kompisar fått lära sig ända sen de var jättesmå.
Fast det händer att mamma och pappa bestämmer bra saker också, som till exempel att Yassi och pappa ska åka och hälsa på farmor i byn. Yassi älskar att åka motorcykel med pappa! En natt ska de sova på den hårda extrasängen i farmors vardagsrum, sen ska de åka hem igen. Om nu inte farmor kommer på andra tankar. En sak skulle Yassi verkligen behöva veta: Om farmor är pappas mamma, betyder det i så fall att han inte får säga emot henne?

I Yassi åker till farmor sker en krock mellan generationer. Det är något som jag tror de flesta kan relatera till. Barn har sällan exakt samma åsikter och önskningar som sina föräldrar. Konflikten som uppstår mellan Yassi, pappa och farmor handlar bland annat om att farmor tycker att det är onödigt att flickor ska gå i skolan. Just frågan om flickors och pojkars lika rätt till skola är högaktuell på många håll i världen idag, och det är ett av skälen till att den här boken kändes angelägen att skriva. Men här finns också en mer allmän tematik som handlar om rätten att bli lyssnad på och respekterad.

Köp boken här

Sagt av andra om Yassi får nya skor

"

Yassi åker till farmor är en ömsint komponerad berättelse från en annan del av världen där en behaglig känsla dröjer sig kvar när man läst klart.

BTJ

"

Det är spänning, basala problem och etiska dilemman som inte är svåra att förstå eller applicera på den egna vardagen. Illustrationerna kompletterar berättelsen i perfekt balans, de behövs för att få insikt i det kulturella sammanhang som jag själv inte är bekant med samtidigt som de inte tar över den matiga texten.

Maria Wingsäter i Bazar Masarin

1000+

Färdiga projekt

2 miljoner+

Ord översatta

2

Publicerade böcker